Ontharden van water

Ontharden van water
19 januari 2020 Stephan Jongsma
Door Waterontharding

Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten op leidingwerk, kranen en apparatuur. Van nature bevat water de mineralen calcium (kalk) en magnesium. Hoe meer van deze mineralen, hoe harder het water. Dit wordt in Nederland weergegeven in graden Duitse hardheid (°dH). Hard water veroorzaakt kalkaanslag, wat kan leiden tot:

 • Verstopping van leidingen, kranen, huishoudapparaten, spoelsystemen
 • Schade of vermindering van functioneren van verwarmingselementen
 • Vermindering warmteproductie in warmwatertoestellen (boilers, geisers)
 • Hoger energieverbruik
 • Intensief schoonmaakwerk
Kalkaanslag kraan

In apparaten zoals een vaatwasser, wasmachine, waterkoker, boiler, kan kalk zich afzetten, vooral als het water daarin verwarmd wordt. Namelijk, hoe hoger de temperatuur, des te meer kalkaanslag. Het ontharden van water is daarom een vaak besproken onderwerp onder consumenten, maar ook in industrieel.

Maar is ontharden van water eigenlijk wel nodig?

Kalk en magnesium zijn gezonde mineralen en daarmee belangrijk voor onze gezondheid. De grootste hoeveelheid van deze mineralen krijgen we binnen middels onze voeding, maar ook het gedeelte in ons drinkwater draagt hier zeker aan bij.

In Nederland komt ‘heel’ hard water bijna niet voor. Gemiddeld ligt de waterhardheid rond de 8 °dH, met uitschieters van 2 tot 17 °dH. Het ontharden van water gebeurd vaak al bij waterbedrijven tot ongeveer 8,5 °dH. Volgens de consumentenbond wordt dit gezien als prima water, waarbij er geen sprake is van overmatige kalkafzetting.

Wat zijn de nadelen van hard water?

 • Vorming van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en op oppervlakten
 • Apparaten die verkalkt zijn hebben een kortere levensduur
 • Verkalkte apparaten hebben een hoger energieverbruik
 • Meer wasmiddelen en schoonmaakmiddelen nodig voor hetzelfde resultaat
 • Wasgoed kan stugger aanvoelen

Het feit dat waterleidingbedrijven zich al inzetten voor het ontharden van water is dus positief. Hierdoor hoeven consumenten dus minder te ontharden en minder wasmiddelen en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zachter water, oftewel ontkalkt water, zou beter zijn voor een overgevoelige huid en beter zijn van smaak. In de laatste jaren zijn er veel consumenten die om deze redenen hun drinkwater extra ontharden, terwijl dit overbodig is gezien de ‘lage’ waterhardheid.

Kalkaanslag wasmachine
Kalkaanslag leiding

Is er een limiet voor het ontharden van water?

Ja. Te zacht water brengt ook nadelen met zich mee.

 • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat te zacht water een slecht resultaat geeft, omdat resten van wasmiddelen onvoldoende afgevoerd worden.
 • Daarnaast zou extreem zacht water, onder 4 °dH, juist leiden tot irritatie van de huid. Dit omdat doucheschuim en zeep onvoldoende van de huid zou worden gespoeld.
 • Volledig onthard water is niet goed voor in vaatwassers. Dit omdat toevoeging van zout (bv. door 3-in-1-vaatwastabletten) het servicegoed en glazen kan aantasten.
 • Te zacht water kan chemisch minder stabiel zijn, resulterend in zuurtegraadschommelingen. Dit kan leiden tot aantasting van betonnen leidingen.

Volgens het Nederlandse Drinkwaterbesluit is er geen ondergrens voor de waterhardheid, maar wel is vastgesteld dat ontharden van water door waterleidingbedrijven tot maximaal 5,6 °dH is toegestaan.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*